Orechy áno alebo nie

Prečo zaradiť orechy do svojho jedálnička?

A prečo je vhodné sa na konzumáciu týchto plodín zamerať? Pretože orechy obsahujú vysoký obsah horčíka, železa, selénu, zinku, fosforu, medi a mangánu a sú bohaté na lecitín, vitamín E a vitamíny skupiny B. V lieskových a vlašských orieškoch sa vyskytuje množstvo vápnika, v  mandliach zase nájdeme veľa horčíka. Ďalej sa v nich skrýva zdroj kvalitných bielkovín, vlákniny a zdravých tukov. V konečnom dôsledku nám teda orechy zlepší funkcia mozgu, nervov, svalov, srdca a ciev, pomôžu zapracovať na lepších hodnotách celkového cholesterolu, tiež vyživí pokožku, vlasy, nechty, kosti a kvôli obsahu antioxidačných látok (vitamín E, selén) podporí ochranu organizmu pred rakovinou. Tieto uvedené účinky sú však pripisované nepraženým a nesoleným orechom. Orechy sú tiež vhodné pre neobéznych diabetikov, napriek tomu, že obsahujú sacharidy (= cukry), vstrebávajú sa v tele pomaly a hladinu krvného cukru zvyšujú pozvoľna.

Avšak ako každá minca má dve strany, rovnako tak je tomu aj u orechov. Orechy sú blahodarnú potravinou, ale aj ony majú svoje nevýhody:

 

  • pre určitú skupinu ľudí sú alergénom
  • môžu byť ťažšie stráviteľné
  • majú vysokú energetickú hodnotu, majte na pamäti, že 100g orechov obsahuje asi 60% tuku a ich energetická hodnota na 100g sa pohybuje od 2500 - 2800kJ v závislosti na  druhu
  • môžu byť napadnuté plesńami, a potom sa zo zdravej potraviny stáva toxická potravina


Dôležité je preto aj upozornenie na skladovanie orieškov, pretože kvôli vysokému obsahu tukov majú schopnosť žltnúť, preto je dobré ich skladovať pri izbovej teplote v dĺžke max. 4 mesiace. Namleté orechy by sa však mali konzumovať hneď alebo uložiť do chladničky a spotrebovať do niekoľkých dní.
 

Posledný odsek článku je určený tým ktorí majú radi zmen. Pnúkam vám zaujimavý a overený recept, ktorý je jednoduchý na prípravu a keď ho vyskúšate, určite si ho obľúbite.

Domáce mandľové maslo:


200g nepražených nesolených mandlí (najlepšie v BIO kvalite), kvalitný olej lisovaný za studena (olivový, repkový, ľanový ... - výber oleja dodá maslu aj  špecifickú chuť), štipka soli


Mandle vysypeme do mixéra a mixujeme asi 2 minúty. Z mandlí sa začne uvoľňovať olej a bude vznikať hustá hmota. Túto hmotu stačí zriediť olejom lisovaným za studena, len mierne dosoliť, znovu nechať chvíľku mixovať a celú zmes tak premiešať. Hotové maslo si preložíme do uzatvárateľnej nádoby a v tenkej vrstve natierame na pečivo, knäckebroty či ho môžeme použiť ako spojivo rôznych nepečených dobrôt či ako náplň do vianočného pečiva.


S výberom vhodných mandlí odporúčam si dať naozaj záležať, ale výsledok potom stojí za to. Nakoniec - ak si natriete pečivo namiesto klasického masla týmto mandľovým maslom, tak toto rastlinné maslo neobsahuje množstvo nasýtených tukov, cholesterolu ako maslo živočíšne a naopak urobíte krok dopredu k zdravšiemu jedálničku.

Všetky spomínané orechy ale aj sušené plody, všetko v BIO kvalite si objednáte TU

Vytvorte si vlastnú webstránku zadarmo s redakčným systémom WebJET Cloud.

Zobraziť plnú verziu stránky